In orice moment al anului pot apărea probleme digestive ce pot fi categorizate ca fiind de natura mecanica, sau biologica. Amândouă vor crea disconfort pentru păsări dar si o mica panică pentru crescători.

Cauzele apariției complicațiilor digestive sunt multiple și în general cunoscute de crescători. De la schimbarea climei, la schimbarea hranei, de la consumul de apă rece la administrarea de medicamente, acești factori determina o schimbare la nivelul tractusului digestiv, manifestat in general prin diaree. Fecalele pot fi de diferite culori de la alb, galben, verzui sau roșii. Pot fi spumoase, muculente sau doar lichide. In funcție de aspect putem sa tragem o concluzie preliminara asupra unor factori care au putea determina dereglarea digestiei. Acești factori fiind de origine patogena sau doar mecanica adică determinat de unii viruși, bacterii, paraziți intestinali sau doar de apa rece, amestec de cereale noi, consum de mâncare după o zi caniculară etc.

Revenim acum la întrebarea - medicamente sau prevenire ? cum e mai rentabil.

Din experiență vă spun că atunci când se îmbolnăvesc păsările, cu toții plătim oricât ne cere medicul veterinar și am observat că indiferent dacă are sau nu efect tratamentul, dacă suntem sau nu mulțumiți de rezultate, plătim și asta e !!

Pe cealaltă parte, dacă mergem la un magazin specializat și găsim produse care previn îmbolnăvirea,  începem să ne facem tot felul de calcule care de cele mai multe ori duc ori la o negociere a prețului ori la refuzul de a cumpăra, pe principiul că mie nu mi se poate ( nu mi se mai poate) întâmpla să mi se îmbolnăvească păsările doar le-am tratat cu tot felul de medicamente.

Din păcate lucrurile nu stau așa. Păsările se îmbolnăvesc destul de ușor. Să revenim deci la problema noastră, prin administrarea de produse de calitate ce modifică pH-ul apei eliminăm un factor de risc pentru că nu se dezvoltă paraziții din genul trichomonas sau coccidii. Avem astfel o apă curată .

Cea mai grea problemă este hrana administrată. O mâncare de calitate se presupune a fi una care nu este prăfoasă, care conține un amestec de semințe anume conceput pentru perioada din an si pentru starea fiziologică a păsării, semințele trebuie să fie întregi, să fie uscate, cât mai puțin tratate chimic, să provină din hibrizi care dau cel mai bun randament nutritiv, să nu conțină impurități și în nici un caz mucegaiuri.

Dacă furajăm cu mâncare bună, păsările vor primi nutrienții de care au nevoie si pe care îi vor folosi după nevoile fiziologice, o parte pentru întretinerea zilnică si o parte pentru producție sau pentru efortul din timpul concursurilor. Păsările vor mânca puțin și cu plăcere. Iar cand vom socoti valoarea data pe hrana buna si pe produsele de preventie și le vom raporta la rezultate vom vedea ca e mai ieftin decat sa tratam păsările cu medicamente si in plus sa mai dam si de mancare.